Author Topic: 22 Agustos Filtreleri ambargo sitesi  (Read 64 times)

blogmafia

• Administrator
  • Senior
    • View Profile
22 Agustos Filtreleri ambargo sitesi
« on: September 03, 2011, 04:43:02 pm »
Site adi: Ambargo
Site Url: http://anonymoustr.livejournal.com/
Site kurulusu: 2011
Site icerigi: Ambargoya davet
Site Tanitim

22 Agustos Filtreleri Yalan Oldu

22 Agustos'ta devreye girmesi planlanan internet filtreleri, servis saglayicilar hazir olmadigi icin, 22 Kasim'a ertelendi. Filtrelerin sayisi ve kapsami da daraltildi. Peki neden?
22 Agustos filtreler mi (isimlen de sembolik olarak 22 Atustos filtreleri okrak udi) protesto etmek icin kalabalik kitleler sokak va bile dokuldu ancak setim oncesi donemde ortamin gerilmesi istenmediginden olsa gerek bu dev protesto yuruyusleri haber t*e olmadi. Hk haliyle 4 ayn tiltre vardi ve f litre secmeyenlere de otomatik olarak standart filtre uzerinden girls yapacagi konusuluyordu Hatta bu konudaki .iraytirirMâarda kolancilarin yakl*)ik tlO'unun standart filtre disinda bir filtre tercih edecegi anlasiliyordu (Sivri Kosc'deki bir anketi ve ta-Usmalari SU adreste bulabilirsiniz: http//b«t.ly/ kEUVCSj

Arcak yeni versiyonda sadece cocuk ve aile filtresinin olacagi ve bu fllire-lenn de 22 Kasim'da devreye girecegi anlasildi. Tarihin, «eriye atilmasini mantikli buluyorum Servis saglayici Sirketler en basindan beri bc operasyonun iyi bir hazrlik gerektirdigi ve henuz hazir olmadikianm soyluyortu. Oolayisiyla hazrliklarm tamamlanmasi icin e< sure verilmesi sasirilacak bir detay degil. Fakat filtrelerin sayisalin ikiye indirilmesine sasirdim. (Cnku diter fitrelerden vazgecilmesi ve sadece aile de cecuk filtrelerinin kalmasi, BTK mn kamuoyunun tcp««ini dikkate alcimin isareti.

4 filtreden iptal edilenler, yani stan dart filtre ve yun di;i futresi. aslinda akla mantiga sigmayan bir uygulamay di. Sansur tartismalanna neden olan Standart filtre, filtre tercih etmeyen herkesin standart filtreden girls yapacagi ve bunun da sansuru kolaylastiracagi I artirmalar»T neden clmus»u Kaldrilirasiyla beraber bu tartismalarin da onu kesilmij odu. Ancak elbette kal-
20 C3SEPo9/zou wmw.chip.com.tr
dirilmasi. internet baglanl imizin standart engellemelerle filtre* enmeywji anUmirvj gelmiyor.

Iknun dismda cocuklar icn sakincali olan ve ailecek internette dolasirken gornek istemeyecegimiz siteler olarak iki ayn kategende filtreleire olacak. Ama asil yerinde karar, yurtdisi filtresinin kalci'iimasi omus Yurtdisi filtresi nedir, tam anlayabilmis degiinm ve aylardir aklimi mesgul eden bu hiperfan-t.istik viykomeknik uygulamadan vazgecilmesi zihnini bir derece rahatlatti. Ama hala. gecelcri uykuya dalmak uze reyken ya da deniz kenarinda oturmus bakislarim u'ka cogru daiiverm rjken keodimi bu soruyu sorarken buluyorum: "Bir nsan neden yurtdisindaki sitelere erisimini toptan engellemek iste""

Yani bir dusunun Yurtdisi firesini settiniz ve yurt disindaki tum sitelere girrjinir engellendi Peki bu ne demek?

Ccogle'a gremlyorsuruz Isrte Turkce ama sunuculari ABOde.l. hatta herhangi bir ararra motoruna da giremiyorsunuz. Turk yapimi arama mato'u olmadigi Kin internette hK&* sey arayamiyorsinuz Facebook'a giremiyorsunuz. Ayirma buyusu, Sogutma Buyusu, Medyum Hotmal'e. Gmafe girenlyersunuz Twitter engelli Friendfeed yasak. Formspring ciz. Yabanci haber siteleri kapali. Girebildiginiz tek yer ISKI nin web sitesi Ama onun da »veb adresim ezbere biliyor olmaniz lazim. Aratip da bulma sans«iiz yok Sokak eylemleri ve kamuoyu tepkisi bu filtre planlannda pek dusunulme den alinmis acele bazi kararlarin tekrar guzden gecirilmesine neden oimjj

Simdi, son durum su: Filtre uygulamasina 22 Kasim'da gececegiz ve sadece fillrc uygulamasi isteyenler icin iki ayn secenek olacak: Cocuk filtresi, aile filtresi.

Share on Bluesky Share on Facebook